От седемте задържани в бандата за реекспорт за лекарства прокуратурата ще

...
От седемте задържани в бандата за реекспорт за лекарства прокуратурата ще
Коментари Харесай

Бандата за реекспорт на лекарства се разследва за укриване на данъци и пране на пари

От седемте арестувани в бандата за реекспорт за лекарства прокуратурата ще изиска непрекъснат арест за водача й Амир Мохамед ал Хусаини, оповестиха на конференция от държавното обвиняване. Останалите са пуснати под парична гаранция от 20 до 50 хиляди лева, съобщи кореспондент на „Труд“.

Срещу Хусаини, който е фармацевт с майка българка и татко сириец, има още две каузи – в софийския районния съд за машинация и в спецсъда за данъчно закононарушение. В групата няма лекари, само че има два известни столични дедесари по думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешов.

Обвиненията към бандата са за две закононарушения – данъчни и пране на пари.

Групата е събирала медикаменти, които да изнася от България, по разнообразни схеми. Реекспортът обаче по принцип не е закононарушение. Прокуратурата не проверява износа, а данъчните закононарушения и пране на пари, акцентира Гешов.

Трите схеми, по които са се снабдявали с медикаменти, се проверяват от Изпълнителната организация по медикаментите и от Изпълнителна организация „Медицински одит“. Прокуратурата чака от Национална агенция за приходите експертизи какъв брой тъкмо налози са укрити, защото цените са се променяли всеки ден.

Става дума за 42 компании, които през предходната година са изнесли медикаменти за към 70-80 млн. лева, оповестиха от прокуратурата, без към този момент да се ангажират с съответно число.

От ИАЛ и „Медицински одит“ ще ревизират 30 аптеки и 3 лечебни заведения, в които има аптеки, от които бандата се е снабдявала. Те са направили нарушавания с това, че са предоставяли медикаменти на търговци, а не на крайни клиенти.

Хванати са подправени рецептурни книжки, по които са изписвани медикаменти за сметка на НЗОК. Здравната каса ще направи инспекция дали те са на името на същински или на подправени пациенти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР